Elcar

Elcar

Producator: PIK-FARMA SRL (prod.: Corporaţia Olifen SAÎ, Rusia; PIK-FARMA PRO SRL, Rusia)(Rusia)

Pretul: 213.18 lei (cutia)

Reducere
3% - 206.78 lei
5% - 202.52 lei

Stoc epuizat
  • : sol. orală
  • : 200 mg/ml
  • : 50 ml N1

Descriere Elcar

DCI-ul substanţei active

Levocarnitinum

Compoziţia preparatului

1 ml soluţie conţine:
substanţa activă: levocarnitină - 200 mg; substanţe auxiliare: acid sorbinic, apă purificată.

Descrierea preparatului

Lichid transparent, incolor sau uşor colorat. Se admite prezenţa unui miros specific.

Forma farmaceutică

Soluţie orală.

Grupa farmacoterapeutică

Produs metabolic, A16AA01.

Proprietăţi farmacologice

Proprietăţi farmacodinamice

L-carnitina este o substanţă naturală, înrudită cu vitaminele grupei B. Participă la procesele metabolice în calitate de transportator al acizilor graşi cu catenă lungă (palmitic şi alţii) din citoplasmă în mitocondrii, unde aceşti acizi sunt supuşi procesului de beta-oxidare cu formarea acidului adenozintrifosforic şi acetil-CoA.
Ameliorează metabolismul proteic şi lipidic, creşte secreţia şi activitatea enzimatică a sucului gastric şi intestinal, îmbunătăţeşte asimilarea alimentelor, micşorează masa corporală excesivă şi reduce conţinutul de grăsime în muşchi.
Creşte rezistenţa la efort fizic, inhibă formarea acizilor cetonici şi glicoliza anaerobă, micşorează gradul de acidoză lactică, contribuie la consumul econom al glicogenului şi creşte depozitele lui în ficat şi muşchi.
Manifestă acţiune anabolică şi lipolitică, normalizează metabolismul bazai crescut în hipertiroidism, fiind un antagonist parţial al tiroxinei.

Proprietăţi farmacocinetice

Se absoarbe bine în intestin, concentraţia plasmatică maximă se realizează peste 3 ore şi se menţine în limitele terapeutice timp de 9 ore. Pătrunde uşor în ficat, miocard, mai lent în muşchi. Se excretă prin rinichi, preponderent prin sub formă de eteri acilici.

Indicaţii terapeutice

Preparatul se utilizează în cadrul terapiei complexe.
• sindromul anorexiei neurogene;
• în perioada de convalescenţă după maladii şi intervenţii chirurgicale;
• antrenamente sportive intensive şi alte suprasolicitări fizice (pentru creşterea capacităţii de muncă, rezistenţei şi micşorarea oboselii);
• în componenţa terapiei complexe a gastritei cronice hipoacide şi pancreatitei cronice cu insuficienţă exocrină;
• în terapia complexă a maladiilor dermatologice (psoriazis, eczemă seboreică, sclerodermie în focar şi lupus eritematos discoid);
• forme uşoare de tireotoxicoză;
• terapia complexă a manifestărilor neurologice în leziuni cerebrale vasculare, toxice şi traumatice;
• afecţiuni însoţite de carenţa carnitinei sau pierderea ei sporită (inclusiv miopatii, cardiomiopatii, maladii mitocondriale, afecţiuni ereditare asociate cu insuficienţă mitocondrială) - în cadrul tratamentului complex pentru restituirea deficitului de carnitină;
• în practica pediatrică (tratamentul copiilor până la 3 ani sub supraveghere medicală): îngrijirea prematurilor, nou-născuţilor cu traumatism obstetrical sau asfixie, nou-născuţilor cu reflexul de sugere redus şi retard de creştere; tonus muscular scăzut, în insuficienţa dezvoltării funcţiilor psihice şi motorii, la fel şi pentru profilaxia acestor dereglări la copii din „grupul de risc"; în retard de creştere şi deficit al masei corporale la copii şi adolescenţi până la 16 ani.

Doze şi mod de administrare 

Preparatul se utilizează în cadrul terapiei complexe.
Intern, cu 30 min până la masă, suplimentar se dizolvă cu lichid.
In sindromul de anorexie neurogenă, la fel şi în perioada de convalescenţă după maladii şi intervenţii chirurgicale:
câte 2 g (2 linguriţe de ceai) de 2 ori pe zi timp de 1-2 luni.
In eforturi fizice prelungite: câte 1-2 g (1-2 linguriţe de ceai) de 2-3 ori pe zi.
In terapia complexă a gastritei cronice şi pancreatitei cronice cu insuficienţa funcţiei secretorii: câte 0,5 g (1/2 linguriţă de ceai) de 2 ori pe zi, timp de 1-1,5 luni.
Pentru tratamentul maladiilor dermatologice: câte 1g (1 linguriţă de ceai) de 2 ori pe zi timp de 2-4 săptămâni. Informe uşoare de tireotoxicoză: câte 0,25 g (25 picături) de 2-3 ori pe zi. Cura de tratament - 20 zile. Cura de tratament se repetă după 1-2 luni de întrerupere sau se indică timp de 3 luni fără întrerupere.
In leziuni cerebrale vasculare, toxice şi traumatice: câte 0,5-1,0 g (1/2-1 linguriţă de ceai) pe zi timp de 3-5 zile. La necesitate cura de tratament poate fi repetată peste 12-14 zile.
In afecţiunile însoţite de carenţa carnitinei (insuficienţă primară şi secundară de carnitină): până la 50-100 mg/kg corp (5-10 picături/kg corp), cu frecvenţa administrării de 2-3 ori pe zi, timp de 3-4 luni.
Copiilor se indică sub formă de supliment la desert (jeleu de fructe, compot, sucuri). Copiilor până la 3 ani dozele se determină de către medic, de la 3 până la 6 ani - în doza la o priză de 0,1 g (10 picături) de 2-3 ori pe zi, în doza zilnica de 0,2-0,3 g (20-30 picături). Cura de tratament - 1 lună. Copiilor de la 6 până la 12 ani se indică în doza la o priză de 0,2-0,3 g (20-30 picături) de 2-3 ori pe zi, în doza zilnică de 0,4-0,9 g (40-90 picături). Cura de tratament 1 lună. In retard de creştere: câte 0,25 g (25 picături) de 2-3 ori pe zi. Cura de tratament - 20 zi ie. Cura de tratament se repetă după 1-2 luni de întrerupere sau se indică timp de 3 luni fără întrerupere.

Reacţii adverse

Sunt posibile reacţii adverse, gastralgie, dispnee, miastenie (la pacienţii cu uremie).

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la componentele preparatului.

Supradozaj

Simptomc: tulburări dispeptice, miastenie (ia pacienţii cu uremie). Tratament: lavaj gastric, administrarea cărbunelui activat.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare

Tratamentul copiilor până la 3 ani se va efectua sub supravegherea medicului.
Preparatul nu influenţează asupra efectuării activităţilor potenţial periculoase, care necesită atenţie sporită şi reacţii psihomotorii rapide (conducerea autovehiculelor, manevrarea utilajelor, lucrul operatorului, etc).

Interacţiuni cu alte preparate medicamentoase

Glucocorticoizii contribuie la depozitarea preparatului în ţesuturi (cu excepţia ficatuli), alte anabolice potenţează efectul.

Prezentare, ambalaj

Soluţie orală 200 mg/ml. Câte 50 ml soluţie în flacoane de sticlă întunecată. Flaconul însoţit de instrucţiunea pentru administrare se plasează în cutie de carton.

Condiţii de păstrare

A se păstra la loc ferit de lumină, la temperatura 15-25 °C.
După prima deschidere a flaconului preparatul se păstrează la frigider timp de 2 luni. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!

Termen de valabilitate

3 ani. A nu se utiliza după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

Statutul legal

Fără prescripţie medicală.

ATENȚIE ! Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și nu se pot substitui sfaturilor sau prescripțiilor medicului dumneavoastră sau a oricărui personal medical calificat.


Produse din aceeasi categorie.


 cutii