Groprinosin

Groprinosin

Producator: Gedeon Richter PLC (prod.: Gedeon Richter Poland Co., Ltd, Polonia)(Ungaria)

Pretul: 226.72 lei (cutia)

Reducere
3% - 219.92 lei
5% - 215.38 lei

Acest produs se divizeaza

45.34 lei (10 pastile)

Adauga in cos
  • : comp.
  • : 500 mg
  • : N10x5

Descriere Groprinosin

DENUMIREA COMERCIALĂ

Groprinosin®

DCI-ul SUBSTANŢEI ACTIVE

Inosinum pranobex

COMPOZIŢIA PREPARATULUI

1 comprimat conţine:
substanţa activă: metizoprinol (inosină pranobex) - 500 mg; substanţe auxiliare: amidon de cartofi, povidonă, stearat de magneziu.

DESCRIEREA PREPARATULUI

Comprimate ovale, biconvexe de culoare de la albă până la crem, cu incizie diametrală pe una din feţe, cu lungimea 17 mm, lăţimea - 7 mm.

FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimate.

GRUPA FARMACOTERAPEUTICĂ şi codul АТС

Antiviral, J05AX05

PROPRIETĂŢILE FARMACOLOGICE
Proprietăţi farmacodinamice

Groprinosin conţine în calitate de substanţă activă inosină pranobex (un complex molecular format din inozină şi sarea acidului 4-acetamidobenzoic cu N,N-dimetilamino-2-propanolol în raport molar 1:3), care posedă acţiune antivirală directă şi imunomodulatoare. Acţiunea antivirală directă este determinată de legarea cu ribosomii celulelor afectate de către virusuri, ce inhibă sinteza ARN-ului viral (dereglarea transcripţiei şi translaţiei), ce duce la inhibarea replicării virusurilor ADN şi ARN-genomice; acţiunea mediată este determinată de inducerea puternică a sintezei de interferoni.
Efectul imunomodulator este determinat de acţiunea supra T-limfocitelor (activarea sintezei citokinelor) şi majorarea activităţii fagocitare a macrofagilor. Sub acţiunea preparatului se intensifică diferenţierea pre-T-limfocitelor, se intensifică proliferarea T-limfocitelor stimulată de către mitogeni, se măreşte activitatea funcţională a T-limfocitelor, inclusiv capacitatea lor de formare a limfokinelor, se normalizează raportul între subpopulaţiile de T-helperi şi T-supresori (se restabileşte indicele imunoreglator CD4/CD8). Preparatul majorează esenţial producerea de interleukină-2 de către limfocite şi contribuie la expresia preceptorilor pentru această interleukină pe celulele limfoide; stimulează activitatea killerilor naturali (NK-celule) chiar şi la persoanele sănătoase; stimulează capacitatea de fagocitoză a macrofagilor, procesarea şi prezentarea antigenelor, ce contribuie la majorarea numărului de celule producătoare de anticorpi chiar din primele zile de tratament.
De asemenea stimulează sinteza interieukinei-1, efectul microbicid, expresia receptorilor membranari şi capacitatea de a reacţiona la limfokine şi factorii hemotaxici. în caz de infecţii herpetice are loc accelerarea considerabilă a sintezei anticorpilor antiherpetici specifici, se reduc manifestările clinice şi frecvenţa recurenţelor. Preparatul de asemenea previne diminuarea postvirală a sintezei ARN-ului celular în celulele infectate, fapt primordial pentru celulele implicate în procesele de protecţie imună a organismului. Ca rezultat al acestei acţiuni complexe are loc scăderea încărcăturii virale a organismului, normalizarea activităţii sistemului imunitar, activarea sintezei interferonilor proprii, ce contribuie la majorarea rezistenţei la maladiile infecţioase, localizarea rapidă a focarului infecţios în cazul apariţiei lui.

Proprietăţi farmacocinetice

Preparatul posedă o biodisponibilitate înaltă, se absoarbe rapid din tractul gastrointestinal după administrarea internă. Concentraţia plasmatică maximă se realizează timp de o oră. Efectul farmacologic se manifestă peste 30 min şi se menţine timp de până la 6 ore. Inosină se metabolizează după un ciclu tipic pentru nucleozidele purinice cu formarea acidului uric, nivelul căruia în serul sanguin poate creşte tranzitoriu după administrarea preparatului. Alte componente se elimină prin urină sub formă de glucuronizi şi derivaşi oxidaţi, de asemenea sub formă nemodificată. Nu cumulează. Eliminarea completă a preparatului şi a metaboliţilor săi din organism are loc peste 48 ore.

INDICAŢII TERAPEUTICE

- Maladii infecţioase de origine virală la pacienţii cu imunitatea intactă şi compromisă: infecţii respiratorii virale acute (IRVA), infecţii provocate de rinovirusuri şi adenovirusuri, rujeola;
- infecţii provocate de virusul Herpes simplex (herpes labial, al pielii feţei, mucoasei cavităţii bucale, pielii mâinii, herpes ocular), panencefalită sclerozantă subacută, herpes genital;
- infecţii provocate de virusul Varicella Zoster (varicelă, herpes Zoster, inclusiv recurent la pacienţii cu imunodeficienţă);
- infecţii provocate de virusul Epstein-Barr (mononulcleoză infecţioasă);
- infecţii provocate de papillomavirus, hepatite virale;
- cu scop de profilaxie nespecifică în perioada de majorare a morbidităţii cu infecţii respiratori virale acute;
- în calitate de remediu imnostimulator la pacienţii cu imunodeficienţă.

DOZE Şl MOD DE ADMINISTRARE

Preparatul se administrează per os, preferabil după masă, la intervale egale de timp, divizat în 3 sau 4 prize pe zi. Comprimatele pot fi mestecate, fărâmiţate şi/sau dizolvate într-o cantitate mică de apă nemijlocit înainte de administrare. Durata tratamentului se determină în mod individual, în funcţie de nozologie, gravitatea procesului şi frecvenţa recurenţelor. Durata medie a tratamentului constituie 5-14 zile, la necesitate cura de tratament poate repetată peste 7-10 zile. Durata tratamentului împreună cu pauze şi cu tratamentul cu doze de întreţinere poate dura 1-6 luni. Dozele recomandate şi schemele de administrare: Infecţii respiratorii virale acute:
Adulţi - câte 2 comprimate de 3-4 ori pe zi; copii - în doza nictemerală 50 mg/kg masă corporală, divizate în 3-4 prize timp de 5-7 zile; la necesitate tratamentul poate fi continuat sau repetat peste 7-8 zile. Pentru atingerea eficacităţii maxime în IRVA tratamentul trebuie iniţiat la apariţia primelor simptome de boală sau din primele zile de la debutul maladiei. De regulă, tratamentul continuă încă 1-2 zile după dispariţia simptomelor.

Rujeola
Preparatul se administrează câte 100 mg/kg în 3-4 prize timp de 7-14 zile. Stomatită aftoasă
Adulţi - câte 2 comprimate de 4 ori pe zi, copii - câte 70 mg/kg/zi, divizate în 3-4 prize timp de 6-8 zile (faza acută), ulterior adulţii vor administra câte 2 comprimate de 3 ori pe zi, copiii - câte 50 mg/kg de 3-4 ori pe zi timp de 6 săptămâni.

Mononucleoză infecţioasă
Doza nictemerală constituie 50 mg/kg, divizată în 3-4 prize pe zi timp de 8 zile. Varicelă, herpes Zoster, herpes labial
Adulţi - câte 2 comprimate de 3-4 ori pe zi, copii - 50 mg/kg/zi, divizate în 3-4 prize timp de 10-14 zile (până la dispariţia simptomelor).

Herpes genital
în perioada acută: câte 2 comprimate de 3 ori pe zi timp de 5-6 zile, în perioada de remisiune doza de întreţinere constituie 2 comprimate 1 dată pe zi timp de până la 6 luni. Panencefalită sclerozantă subacută
Doza nictemerală constituie 50-100 mg/kg, divizată în 6 prize timp de 8-10 zile; în caz de evoluţie uşoară a maladiei peste 8 zile de pauză se efectuează încă 1-3 cure de tratament, în caz de evoluţie severă - până la 9 cure.

Hepatită virală
Adulţi - câte 2 comprimate de 3-4 ori pe zi timp de 15-30 zile, ulterior în doze de întreţinere de 2 comprimate 1 dată pe zi timp de 2-6 luni.
Infecţie cu papillomavirus (condiloame acuminate, papilomatoza larinqelui. nevusuri plantari şi palmari, neoplazii ale colului uterin.În caz de risc oncologic scăzut - câte 2 comprimate de 3 ori pe zi, durata curei de tratament -14-28 zile, în caz de risc oncologic major, în asociere cu crioterapie şi C02-Iaserterapie - câte 2 comprimate de 3 ori pe zi timp de 5 zile. Se efectuează 3 cure de tratament cu interval de 1 lună.
Efectul imunomodulator constant se atinge la administrarea preparatului în doza de 50 mg/kg/zi timp de 3-9 săptămâni.
Cu scop de profilaxie nespecifică în perioada de majorare a morbidităţii cu IRVA
Adulţi şi copii - câte 50 mg/kg/zi, divizate în 3 prize, de 3 ori pe săptămână timp de 4 săptămâni. în caz de
contact direct cu bolnavi cu IRVA se administrează în doza nictemerală 50-100 mg/kg, divizate în 3 prize
timp de 5 zile.

Reacţii adverse

Preparatul de regulă este bine tolerat, chiar la administrare îndelungată. Reacţiile adverse apărute dispar rapid după sistarea administrării preparatului şi nu necesită terapie suplimentară. La o funcţie renală intactă pe durata tratamentului cu Groprinosin poate apărea majorarea nesemnificativă (în limitele normei) a nivelului acidului uric în serul sanguin şi în urină (mai frecvent la pacienţii vârstnici). Către reacţiile adverse frecvente (>1% cazuri) se referă:
Din partea tractului gastrointestinal: inapetenţă, greaţă, uneori însoţită de vomă, epigastralgii.
Din partea ficatului: majorarea activităţii transaminazelor hepatice, fosfatazei alcaline şi ureei în sânge.
Din partea tegumentelor: prurit, erupţii cutanate.
Din partea sistemului nervos: cefalee, vertij, fatigabilitate, stare de rău general. Alte: artralgii.
Către reacţiile adverse rare (<1% cazuri) se referă:
Din partea tractului gastrointestinal: diaree, constipaţii.
Din partea sistemului nervos: irascibilitate, somnolenţă sau insomnie.
Din partea sistemului urinar: poliurie.
Reacţii alergice: erupţii maculo-papuloase, urticarie, prurit cutanat, edem angioneurotic. contraindicaţii '
- Hipersensibilitate la substanţa activă sau la orice component al preparatului;
- gută;
- litiază renală;
- insuficienţă renală gravă de gradul III;
- copii cu vârsta sub 1 an;
- sarcina şi perioada de alăptare.

Supradozaj

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.
în caz de supradozare se recomandă lavaj gastric, terapie simptomatică.

Atenţionări şi precauţii speciale de utilizare

Tratamentul cu Groprinosin, ca şi în cazul altor remedii antivirale, este mai efectiv dacă este iniţiat la apariţia primelor simptome de boală, preferabil în primele zile de la debutul maladiei. Preparatul se administrează atât în monoterapie, cât şi în asociere cu antibiotice, antivirale şi alte remedii etiotrope. La administrare continuă mai mult de 14 zile este necesară monitorizarea nivelului acidului uric în serul sanguin şi în urină, la tratamentul de peste 21 zile - este rezonabil controlul lunar al parametrilor esenţiali ai funcţiei hepatice şi renale (activitatea transaminazelor, nivelul creatininei), tabloul sângelui periferic. Pacienţilor cu hiperuri-cemie marcată se recomandă administrarea remediilor care diminuează concentraţia lui.

Copii
Se administrează copiilor cu vârsta peste 1 an.

Pacienţii vârstnici
Pacienţii vârstnici nu necesită ajustarea regimului de dozare; preparatul se administrează în doze identice ca pacienţilor adulţi.
La vârstnici mai frecvent ca la pacienţii adulţi are loc majorarea nivelului acidului uric în sânge şi urină. Influenţa asupra vitezei de reacţie în caz de conducere a autovehiculelor şi de manevrare a utilajelor Preparatul nu afectează funcţiile psihomotorii ale organismului şi poate fi administrat pacienţilor care deservesc mecanisme mobile şi unităţi de transport. interacţiuni cu alte medicamente Remediile imunosupresive pot diminua acţiunea preparatului.
Preparatul se va administra cu precauţie la pacienţii, care administrează concomitent inhibitori de xantino-xidază, remedii care măresc eliminarea acidului uric sau diuretice.
Administrarea concomitentă a inosin pranobexului cu zidovudină majorează concentraţia plasmatică şi timpul de înjumătăţire al ultimei, ce permite indicarea dozelor mai mici de zidovudină şi mărirea intervalului între prize, menţinând nivelul plasmatic necesar al preparatului.

Prezentare/ambalaj

Comprimate 500 mg. Câte 10 comprimate în blister. Câte 2 sau 5 blistere în cutie de carton. păstrare
A se păstra la temperatura 15-30 °C.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Termen de valabilitate

3 ani. A nu se administra după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj.

Statutul legal

Cu prescripţie medicală.

ATENȚIE ! Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și nu se pot substitui sfaturilor sau prescripțiilor medicului dumneavoastră sau a oricărui personal medical calificat.


Produse din aceeasi categorie.


 cutii