Augmentin

Augmentin

Producator: Beecham Group PLC (prod.: SmithKline Beecham PLC, Marea Britanie)(Marea Britanie)

Pretul: 90.51 lei (cutia)

Reducere
3% - 87.79 lei
5% - 85.98 lei

 • : comp. film.
 • : 500 mg + 125 mg
 • : N7x2

Descriere Augmentin

Forma de prezentare

Augmentin 500 mg/125 mg comprimate filmate:
Fiecare comprimat filmat contine amoxicilina 500 mg sub forma de amoxicilina trihidrat si acid clavulanic 125 mg sub forma de clavulanat de potasiu.

Augmentin 875 mg/125 mg comprimate filmate:
Fiecare comprimat filmat contine amoxicilina 875 mg sub forma de amoxicilina trihidrat si acid clavulanic 125 mg sub forma de clavulanat de potasiu.

Augmentin SR 1000 mg/62,5 mg comprimate cu eliberare prelungita:
Un comprimat filmat cu eliberare prelungita contine amoxicilina 1000 mg (sub forma de amoxicilina trihidrat 654,1 mg si amoxicilina sodica 480,8 mg) si acid clavulanic 62,5 mg sub forma de clavulanat de potasiu.

Indicatii terapeutice

Augmentin este indicat pentru tratamentul urmatoarelor infectii bacteriene, la copii si adulti:
- Sinuzita bacteriana acuta (diagnosticata corespunzator)
- Otita medie acuta
- Acutizari ale bronsitei cronice (diagnosticate corespunzator)
- Pneumonie dobandita in comunitate
- Cistita
- Pielonefrita
- Infectii cutanate si ale tesuturilor moi, mai ales celulita, muscaturi de animale, abcese dentare severe cu celulita difuzanta
- Infectii osoase si articulare, mai ales osteomielita.
Trebuie respectate ghidurile oficiale referitoare la utilizarea adecvata a medicamentelor antibacteriene.

Mod de administrare

Dozele sunt exprimate raportat la continutul de amoxicilina/acid clavulanic, cu exceptia cazului in care dozele sunt declarate pe componente individuale.

Alegerea dozei pentru tratamentul unui anumit tip de infectie trebuie sa ia in considerare:
- Agentul patogen suspicionat si sensibilitatea sa probabila la medicamentele antibacteriene
- Severitatea si localizarea infectiei
- Varsta, greutatea si functia renala a pacientului, asa cum este aratat mai jos.

Utilizarea formularilor alternative ale Augmentin (de exemplu, a acelora care elibereaza doze mai mari de amoxicilina si/sau alte rapoarte amoxicilina/acid clavulanic) trebuie considerata ca fiind necesara.
Pentru adulti si copii cu greutatea = 40 kg, aceasta formulare de Augmentin elibereaza o doza totala zilnica de 1500 mg amoxicilina/375 mg acid clavulanic cand este administrata conform recomandarilor de mai jos. Pentru copii cu greutatea < 40 kg, aceasta formulare de Augmentin elibereaza o doza totala zilnica de 2400 mg amoxicilina/600 mg acid clavulanic, cand este administrata conform recomandarilor de mai jos. Cand se considera ca este necesara o doza zilnica mai mare de amoxicilina, se recomanda alegerea unei alte formulari de Augmentin, pentru a evita administrarea unei doze zilnice mari de acid clavulanic, fara ca aceasta sa fie necesara.

Durata tratamentului trebuie sa fie determinata de raspunsul clinic al pacientului. Unele infectii (de exemplu, osteomielita) necesita perioade mai lungi de tratament. Tratamentul nu trebuie prelungit mai mult de 14 zile fara examinare.

Adulti si copii cu greutatea = 40 kg: O doza de 500 mg/125 mg de trei ori pe zi.

Copii cu greutatea < 40 kg: 20 mg/5 mg/kg si zi pana la 60 mg/15 mg/kg si zi administrata in trei prize.
Copiii pot fi tratati cu Augmentin comprimate, suspensie sau cu plicuri pentru copii. Copiii cu varsta de cel mult 6 ani trebuie sa fie tratati, de preferinta, cu Augmentin suspensie sau plicuri pentru copii.
Nu sunt disponibile date clinice referitoare la dozele de Augmentin din formularile cu raport 4:1 mai mari de 40 mg/10 mg/kg si zi la copiii cu varsta sub 2 ani.

Varstnici: Nu se considera necesara ajustarea dozelor.
Insuficienta renala: Ajustarea dozelor se bazeaza pe concentratia maxima recomandata de amoxicilina.
Nu este necesara ajustarea dozei la pacientii cu clearance al creatininei (ClCr) mai mare de 30 ml/min.

Adulti si copii cu greutatea 40 kg:
ClCr: 10-30 ml/min - 500 mg/125 mg de doua ori pe zi
ClCr < 10 ml /min - 500 mg/125 mg o data pe zi
Hemodializa 500 mg/125 mg la intervale de 24 de ore, plus 500 mg/125 mg in timpul dializei, repetat la finalul dializei (deoarece sunt scazute concentratiile serice atat ale amoxicilinei cat si ale acidului clavulanic)

Copii cu greutatea < 40 kg:
ClCr: 10-30 ml/min - 15 mg/3,75 mg/kg de doua ori pe zi (maxim 500 mg/125 mg de doua ori pe zi).
ClCr < 10 ml /min - 15 mg/3,75 mg/kg ca doza unica zilnica (maxim 500 mg/125 mg).
Hemodializa - 15 mg/3,75 mg/kg si zi, o data pe zi. Inainte de hemodializa trebuie administrat 15 mg/3,75 mg/kg. Pentru a restabili concentratiile de medicament din circulatie, trebuie administrata dupa hemodializa o alta doza de 15 mg/3,75 mg per kg.

Insuficienta hepatica: A se administra cu prudenta si a se monitoriza functia hepatica la intervale regulate .

Mod de administrare:

Augmentin se administreaza pe cale orala.
A se administra la inceputul mesei pentru a reduce la minim potentialul de intoleranta gastrointestinala si pentru a optimiza absorbtia amoxicilinei/acidului clavulanic.
Tratamentul poate fi inceput parenteral conform RCP-ului corespunzator formularii i.v. si continuat cu un preparat oral.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa, la oricare dintre peniciline sau la oricare dintre excipienti.
Antecedente de reactii severe de hipersensibilitate imediata (de exemplu, anafilaxie) la alte antibiotice beta-lactamice (de exemplu, cefalosporine, carbapeneme sau monobactami).
Antecedente de icter/insuficienta hepatica din cauza amoxicilinei/acidului clavulanic.

Precautii

Inainte de initierea tratamentului cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic, trebuie efectuata o anamneza atenta legata de reactii de hipersensibilitate anterioare la peniciline, cefalosporine sau alte antibiotice beta-lactamice.
La pacientii in tratament cu penicilina au fost raportate reactii de hipersensibilitate (anafilactice) grave si ocazional letale. Este mai probabil ca aceste reactii sa apara la persoanele cu antecedente de hipersensibilitate la penicilina si la persoanele cu teren atopic. Daca apare o reactie alergica, tratamentul cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic trebuie intrerupt si trebuie instituit un tratament alternativ corespunzator.
In cazul in care se dovedeste ca o infectie este provocata de un microorganism/microorganisme sensibil/sensibile la amoxicilina, atunci trebuie luata in considerare trecerea de la amoxicilina/acid clavulanic la amoxicilina, conform ghidurilor oficiale.

Utilizarea Augmentin nu este indicata cand exista un risc mare ca prezumtivii agenti patogeni sa aiba o sensibilitate scazuta sau rezistenta la antibiotice beta-lactamice, care nu este mediata de betalactamaze sensibile la inhibarea de catre acidul clavulanic. Aceasta formulare nu trebuie utilizata pentru tratamentul infectiilor cu S. pneumonie rezistent la penicilina.
Pot sa apara convulsii la pacientii cu insuficienta renala sau la cei carora li se administreaza doze mari.
Asocierea amoxicilina/acid clavulanic trebuie evitata daca se suspecteaza mononucleoza infectioasa, deoarece aparitia unei eruptii morbiliforme a fost asociata cu aceasta afectiune dupa utilizarea de amoxicilina.
Utilizarea concomitenta de alopurinol in timpul tratamentului cu amoxicilina poate determina cresterea riscului de reactii cutanate alergice.
Utilizarea prelungita poate sa duca ocazional la proliferarea microorganismelor care nu sunt sensibile.
Aparitia la inceperea tratamentului a eritemului generalizat febril asociat cu pustule poate fi un simptom al pustulozei exantematice generalizate acute (PEGA).

Acesta reactie adversa necesita intreruperea tratamentului cu Augmentin si contraindica orice administrare ulterioara de amoxicilina.
Asocierea amoxicilina/acid clavulanic trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica confirmata.
Evenimentele hepatice au fost raportate mai ales la barbati si la pacientii varstnici si se pot asocia cu tratamentul prelungit. Aceste evenimente au fost raportate foarte rar la copii. In cazul tuturor populatiilor, semnele si simptomele apar de obicei in timpul si la scurt timp dupa tratament, dar in anumite cazuri pot sa nu se manifeste pana la cateva saptamani dupa intreruperea tratamentului. Acestea sunt de obicei reversibile. Evenimentele hepatice pot fi severe si in cazuri extrem de rare, au fost raportate decese. Acestea au survenit aproape intotdeauna la pacientii cu afectiuni subiacente grave sau care au luat medicatii concomitente cunoscute ca avand potential de reactii hepatice .

Colita asociata cu antibioticele a fost raportata aproape in cazul tuturor medicamentelor antibacteriene, iar severitatea poate varia de la usoara la punerea vietii in pericol. De aceea, este importanta luarea in considerare a acestui diagnostic la pacientii care prezinta diaree in timpul sau dupa administrarea oricarui antibiotic. Daca apare colita asociata antibioticelor, tratamentul cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic trebuie imediat intrerupt, trebuie apelat la medic si inceput un tratament corespunzator. Medicamentele antiperistaltice sunt contraindicate in aceasta situatie.

In timpul tratamentului de lunga durata este recomandata evaluarea periodica a functiilor organelor si sistemelor, inclusiv functia renala, hepatica si hematopoietica.
La pacientii tratati cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic a fost rareori raportata prelungirea timpului de protrombina. Este necesara monitorizare corespunzatoare in cazul in care se prescriu concomitent anticoagulante. Ajustarea dozei de anticoagulante orale poate fi necesara pentru mentinerea gradului dorit de anticoagulare.
La pacientii cu insuficienta renala, doza trebuie ajustata in conformitate cu gradul de insuficienta.
La pacientii cu debit urinar scazut, s-a observat foarte rar cristalurie, mai ales in cazul tratamentului parenteral. In timpul administrarii de doze mari de amoxicilina, este recomandabil sa se pastreze un aport corespunzator de lichide si un debit urinar adecvat pentru a scadea posibilitatea cristaluriei cu amoxicilina. La pacientii cu sonde urinare, trebuie verificata regulat permeabilitatea sondei.
Se recomanda ca in cazul testarii prezentei de glucoza in urina in timpul tratamentului cu medicamente care contin amoxicilina, sa se utilizeze metode enzimatice cu glucozoxidaza, din cauza rezultatelor fals pozitive care pot sa apara in cazul metodelor chimice.
Prezenta acidului clavulanic din Augmentin poate determina o legare nespecifica a IgG si albuminei de membranele hematiilor, ducand la un test Coombs fals pozitiv.

Au fost raportate rezultate pozitiv la utilizarea testului Bio-Rad Laboratories Platelia Aspergillus EIA la pacienti tratati cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic, care au fost ulterior descoperiti a nu fi infectati cu Aspergillus. Au fost raportate reactii incrucisate intre polizaharide non-Aspergillus si polifuranozide cu testul Bio-Rad Laboratories Platelia Aspergillus EIA. De aceea, rezultatele pozitiv ale testului la pacientii tratati cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic trebuie interpretate cu precautie si trebuie confirmate de alte metode de diagnostic.
Interactiuni
Anticoagulante orale: Anticoagulantele orale si antibioticele penicilinice au fost utilizate pe scara larga in practica, fara a se raporta interactiuni. Cu toate acestea, in literatura exista cazuri de crestere a INR-ului (International Normalised Ratio) la pacientii aflati in tratament cu acenocumarol sau warfarina si la care s-a prescris o cura de amoxicilina. Daca este necesara administrarea concomitenta, timpul de protrombina sau INR-ul trebuie monitorizate cu atentie in cazul adaugarii sau intreruperii amoxicilinei. In plus, pot fi necesare ajustari ale dozei de anticoagulante orale.
Metotrexat: Penicilinele pot reduce excretia metotrexatului, determinand o crestere potentiala a toxicitatii acestuia.
Probenecid: Utilizarea concomitenta de probenicid nu este recomandata. Probenecidul scade secretia tubulara renala a amoxicilinei. Utilizarea concomitenta de probenecid poate duce la concentratii sanguine crescute si prelungite de amoxicilina, nu insa si de acid clavulanic.

Utilizarea in timpul sarcinii si alaptarii

Sarcina: Studiile la animale nu au evidentiat efecte daunatoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nastereii sau dezvoltarii post-natale. Datele limitate cu privire la utilizarea asocierii amoxicilina/acid clavulanic pe perioada sarcinii la om nu au indicat un risc crescut de malformatii congenitale. Intr-un singur studiu la femei cu ruptura prematura de membrane fetale inainte de termen s-a raportat ca tratamentul profilactic cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic se poate asocia cu un risc crescut de enterocolita necrozanta la nou-nascuti. Utilizarea trebuie evitata in timpul sarcinii, cu exceptia cazurilor in care este considerata esentiala de catre medic.

Alaptarea: Ambele substante sunt excretate in lapte (nu se cunoaste nimic cu privire la efectul acidului clavulanic asupra sugarului alaptat natural). In consecinta, este posibila aparitia, la sugarii alaptati natural, a diareei si infectiilor fungice la nivelul mucoaselor, astfel incat alaptarea ar putea fi intrerupta. Trebuie luata in calcul posibilitatea de sensibilizare. Asocierea amoxicilina/acid clavulanic trebuie administrata in timpul perioadei de alaptare numai dupa evaluarea raportului risc-beneficiu de catre medicul curant.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Cu toate acestea, pot aparea reactii adverse (de exemplu reactii alergice, ameteli, convulsii), care pot influenta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Efecte adverse

Cel mai frecvent raportate reactii adverse la medicament (RAM) sunt diarea, greata si varsaturile.
Sunt enumerate mai jos RAM provenite din studiile clinice si supravegherea dupa punerea pe piata, prezentate conform clasificarii MedDRA pe aparate, sisteme si organe.
A fost utilizata urmatoarea terminologie pentru a clasifica aparitia reactiilor adverse.
Foarte frecvente (=1/10)
Frecvente (=1/100 si <1/10)
Mai putin frecvente (=1/1000 si <1/100)
Rare (=1/10000 si <1/1000)
Foarte rare (<1/10000)
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)

Infectii si infestari:

Candidoza mucocutanata - Frecventa
Proliferarea excesiva a microrganismelor rezistente - Cu frecventa necunoscuta
Tulburari hematologice si limfatice
Leucopenie reversibila (inclusiv neutropenie) - Rara
Trombocitopenie - Rara
Agranulocitoza reversibila - Cu frecventa necunoscuta
Anemie hemolitica - Cu frecventa necunoscuta
Prelungirea timpului de sangerare si a timpului de protrombina - Cu frecventa necunoscuta
Tulburari ale sistemului imunitar
Edem angioneurotic - Cu frecventa necunoscuta
Anafilaxie - Cu frecventa necunoscuta
Sindrom asemanator bolii serului - Cu frecventa necunoscuta
Vasculita de hipersensibilitate - Cu frecventa necunoscuta
Tulburari ale sistemului nervos
Ameteli - Mai putin frecvente
Cefalee - Mai putin frecventa
Hiperactivitate reversibila - Cu frecventa necunoscuta
Convulsii - Cu frecventa necunoscuta
Tulburari gastro-intestinale
Diaree - Foarte frecvente
Greata - Frecventa
Varsaturi - Frecvente
Indigestie - Mai putin frecventa
Colita asociata cu antibioticele - Cu frecventa necunoscuta
Melanoglosie - Cu frecventa necunoscuta

Tulburari hepatobiliare

Cresteri ale valorilor serice ale AST si/sau ALT5 - Mai putin frecvente
Hepatita - Cu frecventa necunoscuta
Icter colestatic - Cu frecventa necunoscuta
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Eruptie cutanata tranzitorie - Mai putin frecventa
Prurit - Mai putin frecvent
Urticarie - Mai putin frecventa
Eritem polimorf - Rar
Sindrom Stevens-Johnson - Cu frecventa necunoscuta
Necroliza epidermica toxica - Cu frecventa necunoscuta
Dermatita buloasa exfoliativa - Cu frecventa necunoscuta
Pustuloza exantematica generalizata acuta (PEGA) - Cu frecventa necunoscuta
Tulburari renale si ale cailor urinare
Nefrita interstitiala - Cu frecventa necunoscuta
Cristalurie - Cu frecventa necunoscuta

Supradozare

Simptome si semne de supradozaj: Simptomele gastro-intestinale si dezechilibrele hidro-electrolitice pot fi manifeste. A fost observata cristaluria cu amoxicilina, in unele cazuri ducand la insuficienta renala.
Pot sa apara convulsii la pacientii cu insuficienta renala sau la cei carora li se administreaza doze
mari.
S-a raportat faptul ca amoxicilina precipita pe sondele urinare, mai ales dupa administrarea de doze mari pe cale intravenoasa. Trebuie verificata regulat permeabilitatea sondei.
Tratamentul intoxicatiei: Simptomele gastro-intestinale pot fi tratate simptomatic, avand in vedere echilibrul hidro-electrolitic.
Amoxicilina/acidul clavulanic poate fi indepartata din circulatie prin hemodializa.

Precautii farmaceutice

Datele nonclinice nu au evidentiat niciun risc special pentru om, pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, genotoxicitea si toxicitatea asupra functiei de reproducere.
Studiile de toxicitate dupa doze repetate efectuate la caini cu asocierea amoxicilina/acid clavulanic au evidentiat iritatie gastrica si varsaturi si modificari de culoare ale limbii.
Nu s-au efectuat studii de carcinogenitate cu Augmentin sau cu componentele sale.

ATENȚIE ! Toate informațiile din acest site sunt publicate cu scop informativ și nu se pot substitui sfaturilor sau prescripțiilor medicului dumneavoastră sau a oricărui personal medical calificat.


Produse din aceeasi categorie.

 • Fortum

  Fortum
  68.65 lei

  Reducere
  3% - 66.59 lei
  5% - 65.22 lei

  Adauga in cos
 • Ampisid IM/IV

  Ampisid IM/IV
  37.1 lei

  Reducere
  3% - 35.99 lei
  5% - 35.25 lei

  Stoc epuizat
 • Salvie comprimate de supt N20

  Salvie comprimate de supt N20
  40.73 lei

  Reducere
  3% - 39.51 lei
  5% - 38.69 lei

  Stoc epuizat
 • Azitrox 500

  Azitrox 500
  108.8 lei

  Reducere
  3% - 105.54 lei
  5% - 103.36 lei

  Stoc epuizat
 • Hiconcil

  Hiconcil
  19.9 lei

  Reducere
  3% - 19.30 lei
  5% - 18.91 lei

  Stoc epuizat
 • Azatril

  Azatril
  73.47 lei

  Reducere
  3% - 71.27 lei
  5% - 69.80 lei

  Adauga in cos
 • Moxilen

  Moxilen
  136.55 lei

  Reducere
  3% - 132.45 lei
  5% - 129.72 lei

  Stoc epuizat
 • Claricide

  Claricide
  133.17 lei

  Reducere
  3% - 129.17 lei
  5% - 126.51 lei

  Adauga in cos
 • Rovamycine 1,5 Mil.UI

  Rovamycine 1,5 Mil.UI
  48.17 lei

  Reducere
  3% - 46.72 lei
  5% - 45.76 lei

  Stoc epuizat

 cutii